Začimbe‎ > ‎

Vrste začimb

Opis nekaterih tipičnih indijskih začimb

Ajwain – začimba v obliki semen, ki spominjajo na kumino. Po okusu je podoben timijanu s primesjo origana in popra. Lahko ga uporabljamo za različne paradižnikove omake (npr. pizze), v Indiji pa ga uporabljajo za korenasto zelenjavo, kot so rdeča pesa, krompir in redkev. Poskušajte ajwain na suho popražiti in zmleti v prah ter dodati v raito iz rdeče pese. Presenečeni boste nad rezultatom.

Asafoetida – ena najbolj znanih in specifičnih vzhodnih začimb. Dobi se iz smole drevesa družine koromača. Uporabljamo jo za vse vrste slanih jedi- zelenjavne omake, solate, riž, juhe, delikatese in podobno. Pri doziranju bodimo zelo previdni, ker daje prevelika količina grenak okus. Asefatida je znana po vonju, podobnem čebuli, zato se tudi pogosto uporablja kot nadomestek čebule in česna.Črna sol – njena barva pravzaprav ni črna ampak rdečkasto siva zaradi železa in raznih mineralov. Je zelo zdrava in ima specifičen okus (nekateri pravijo, da po trdo kuhanih jajcih, zato se lahko uporablja v raznih majonezah).


Črni kardamon – prihaja iz družine ingverja. Ima močan vonj. Uporabljamo  celega (za kuhanje v raznih sirupih) ali mletega.  Črni kardamon uporabljamo za razne slane jedi.


Čili – znana začimba z Bližnjega in Daljnega vzhoda. Uporablja se kot vzpodbujevalec prebave. Obstajajo razne vrste pekočih, od blagih do 'vulkanskih'. S pazljivo uporabo čilija, kakor tudi z uporabo soli in limone, lahko jedi obogatimo. Kajenski poper, ki ga boste našli v nekaterih receptih, ni nič drugega, kot zmleti čili.


Koriandrova semena in listi – koriander je ena izmed najbolj uporabljenih rastlin na svetu. V kuhinji se uporabljajo tako listi kot semena. Za vedske kuharje predstavlja koriander to, kar za nas predstavljata peteršilj in bazilika. Lahko ga uporabimo v vseh slanih jedeh, liste dodamo na koncu kuhanja, semena pa lahko meljemo v prah ali pa opražimo na ghiju in dodamo v jed na začetku ali na koncu kuhanja.


Kumin – ta začimba je znana širom po svetu v raznih variantah. Obstaja črna kumina, rimska kumina ali pa navadna kumina, ki jo uporabljajo gospodinje na zahodu (dodajo jo v kruh in podobna peciva). Običajno se uporablja kot vsakodnevna začimba in za vse vrste zelenjavnih jedi, riža in dahla. Lahko jo spražimo na ghiju in damo v jed.


Curryjevi listi – specifična indijska začimba, ki daje jedem značilen okus. Počasi jih opražimo na ghiju in s takšno aromo lahko obogatimo vse slane jedi.


Semena komarčka (fennel seeds) – ta rastlina je podobna kopru, toda uporabljajo, se izključno semena. Kot kumina tudi ta začimba izboljšuje prebavo, semena pa lahko opražimo na maščobi za slane jedi ali pa uporabljamo kot aromo za razne napitke, sirupe, itd.


Kalonji - nigel – uporaba se priporoča samo tistim, ki imajo izkušnje, ker lahko dobite zaradi nepazljivosti grenak okus, ki ni niti najmanj primeren za telo in zdravje. Pražiti ga smemo samo toliko časa, dokler blago ne potemni do rdečkasto rjave barve, nikakor pa ne do rjave ali črne. Uporablja se za slane jedi.


Ingver – zelo znana zdravilna rastlina, ki se pogosto uporablja tudi kot začimba, ki daje poseben okus, podoben mešanici limone in čilija. Uporablja se za vsakodnevne slane jedi, kot tudi za sladke (za razne kompote in napitke).


Grško seno (Fennugreek) – je aromatična grenko sladka začimba, ki jo v Indiji poznajo pod imenom methi. Semena imajo močan okus. Semena in listi grškega sena, se uporabljajo kot dodatek začimbi currya.


Amchoor- mango – je aromatični mleti mango, ki ga posušimo in zmeljemo v prah. Uporabljaja se za garniranje in kot dodatek jedem kot so aloo gobi in izdelavo chutneya.


Črno gorčično seme – mala okrogla semena so lahko različnih velikosti in barv. Najpogosteje se uporablja črna gorčica, ki je blago pekoča in trpka, medtem ko je rumena bolj grenka. Tako kot sabljasti triplat je lahko v večjih količinah škodljiva.


Kurkuma – če ste kdaj videli jed intenzivno rumene barve vedite, da je to zaradi kurkume. To je znana indijska začimba, ki se pridobiva z mletjem korena kurkume v prah (kot ingver). Znana je po svojih zdravilnih lastnostih (čisti kri, dobra je za kožo in preprečuje pretirano izločanje sluzi v telesu).Kachri - prihaja iz družine melon iz puščavske dela Indije, po večini iz Rajasthana. Je grensko sladka začimba, ki se uporabljala tako za zelenjavne jedi, kot tudi mesne.


Cimet - je začimba, ki je narejena iz notranjega stebla cimetovega drevesa. Ima mehko aromo, primeren je za sladke in aromatizirane jedi.

 

 
Žafran- je rastlina iz družine perunikovk. Žafran je grenkega okusa in senu podobna aroma. Vsebuje barvilo krokin, ki da bogat zlatorumen oddtenek.Garam masala - je mešanica začimb. Sestavine za pripravo garam masale so: kumin, koriander, zelen kardamom, črn poper, cimetove palčke, klinčki, muškatov orešček in žafran. 
Sambhar masala -  je mešanica začimb. Sestavine za pripravo sambhar masale so: koriander, kumin,curry-jevi listi, asafoetida, grško seno, kurkuma, gorčična semena, rdeč čili in črn poper. 
Zeleni kardamom - je dvoletna rastlina, ki zraste tudi do 4 m visoko. Plod kardamoma je tristrana stročnica 1-2 cm v kateri se nahaja nekoliko črnih zrn. Prihaja iz jugovzhodne Azije.
 Comments